Vad ska du tänka på under redigering?

Att ta faktiskt bra bilder är såklart någonting som är viktigt om man vill kunna bli en riktigt bra fotograf. Men även hur bilden redigeras i efterhand är även det viktigt för att man ska kunna stå ut på marknaden. Med rätt färdigheter kan man förändra intrycket i en bild, framhäva vissa punkter eller nyanser och även skapa helt nya kontraster.

Men vad ska man då egentligen tänka på under redigeringen, vilka program är särskilt populära och hur utvecklar man sina färdigheter inom bildredigering?

Populära redigeringsprogram

För bildredigering så är det framförallt två program som är lite extra populära. Om man är redo att betala för ett bra redigeringsprogram och även planerar att använda det som yrkesverksam så kommer Photoshop alltid att vara ett mycket bra val. Här kan du skapa, förändra och justera dina bilder men programmet har också någonting som man ständigt kan utveckla.

Det allra bästa gratisprogrammet för bildredigering har länge varit Gimp. Ett populärt val av både professionella användare och för redigering av bilder till sitt Instagramflöde eller Facebookinlägg. Gör ett val som passar dig och din budget!

Foto i RAW-format

Genom att foto i RAW-format kommer du att få fler förutsättningar att ändra bilden i ett redigeringsprogram i efterhand. Detta då bilden inte redan besitter formatering eller ljus som kan vara svårt att justera. Så tar du bilder på ett bröllop eller födelsedagsfest, säkerställ att fota i RAW.

Har du mindre erfarenhet av redigering så är det viktigt att du börjar i en mindre skala. Förändra ljusnivå, kontrast och bakgrund för att sedan utveckla dina färdigheter allt eftersom.