Stora designtrender 2021

Maximalism, lo-fi, apokalyptisk grafik och svårlästa fonter är några av de roliga trenderna vi ser som en reflektion av det galna år vi alla just överlevt. Och det kanske inte är så konstigt att vi känner ett behov av att ta ut svängarna lite extra nu när världen är osäker, rastlös och lite mindre förutsägbar än vad vi tidigare trott.

Även om vi tenderar att föredra minimalism i Skandinavien så är detta ett år då vi uppmuntras att låta pendeln svänga fullständigt åt det andra hållet. Maximalism bjuder på galet starka färger i knäppa kombinationer som får hjärnan att snurra, med en helt sjuk blandning av retro och futurism. Ja, det ska vara så “out there” att man får åskådarna att undra om de ätit psykedelisk svamp av misstag. Kanske inte den typ av design du kommer att se på spa i Sverige, men för varumärken och tidskrifter som vänder sig mot yngre kundgrupper.

Vi får också lov att använda överdrivna typsnitt med väldigt stora bokstäver och konstig formgivning som gör att man måste stanna upp en sekund för att läsa vad det egentligen står på den där sidan. “Oversized” är temat; ibland svårläst och ibland väldigt tydlig font som man läser så gott som automatiskt. I anknytning till maximalism kan man tänka sig att det kommer förekomma en blandning av svår- och lättlästa överdrivet stor text på ganska många sajter i år. Text blandas också med foton i lo-fi stuck utan finess. Här är tricket att få det att se ut som att man inte bryr sig så mycket. Blasé.